Taliansko zhabalo falzifikáty amerických dlhopisov v hodnote 6 biliónov dolárov

18.02.2012 Celý región

Miláno 17. februára (TASR) - Švajčiarske orgány na žiadosť talianskej prokuratúry skonfiškovali falzifikáty dlhopisov americkej vlády v hodnote asi šesť biliónov dolárov (vyše 4,5 bilióna eur). To je vyše tretiny štátneho dlhu USA. Oznámili to dnes talianske orgány.

V Taliansku zatkli šesť ľudí, ktorých vyšetrujú pre podvod a ďalšie trestné činy finančnej povahy. Operáciu Vulcanica koordinovala prokuratúra juhotalianskeho mesta Potenza, uskutočnili ju však spoločne talianske a švajčiarske orgány.

Dlhopisy s falošným rokom vydania 1934 boli dopravené v roku 2007 z Hongkongu do Zürichu, kde sa dostali do správy švajčiarskej spoločnosti, informovala prokuratúra v Potenze.

Americkí predstavitelia podľa oficiálnych zdrojov potvrdili, že dlhopisy sú falzifikáty.

Podľa prokuratúry sa podvod nepodarilo dokončiť, zdá sa však, že podozriví chceli predať falošné dlhopisy nejakej rozvojovej krajine, či už priamo alebo prostredníctvom banky.

Prokuratúra odmietla povedať viac.

Talianska tlačová agentúra ANSA, citujúc nemenované investigatívne zdroje, uviedla, že odpočúvanie telefonátov podozrivých naznačilo, že mali záujem získať od bližšie neidentifikovaných Nigérijcov plutónium. Správa z talianskej Potenzy citovala vyšetrovateľov, podľa ktorých však k tomu nedošlo.

Nedávno talianski karabiniéri pri rutinnej kontrole na diaľničnom odpočívadle v Taliansku objavili kufrík s falošnými dlhopismi v hodnote 20 miliárd amerických dolárov.

Zdroj: Associated Press
 

Vyberte región